De huidige maatregelen vanuit de overheid voor de huisartsenzorg beperken de duur van het contact met de patiënt. De praktijkondersteuners moeten dit ook hanteren, zeker omdat zij veel met kwetsbare patiënten werken. De consulten zijn korter dan gewoonlijk, zodat iedereen gezien kan worden en zo min mogelijk in contact komt met elkaar in de wachtkamer. We begrijpen dat dit vervelend is.
De praktijkondersteuners (POH) hebben een eigen spreekuur, waar ze patiënten met chronische aandoeningen begeleiden. Ze meten de longfunctie, de bloeddruk en beoordelen de bloeduitslagen van deze patiënten. Tevens geven zij voorlichting over de betreffende aandoeningen en bespreken met u hoe de behandeling gaat uitzien. De coördinatie met de betrokken hulpverleners zoals thuiszorg, medisch pedicures, specialisten, apotheken, WMO valt eveneens onder de taken van een praktijkondersteuner.
Doordat een praktijkondersteuner alle patiënten zelf ziet, hebben de patiënten een vast aanspreekpunt waar ze terecht kunnen met vragen
POH Somatiek: Diana Huijnen, Evelyne Meijers en Imke Rademakers
Zij ondersteunen de huisarts bij het verlenen van zorg en begeleiden van mensen met een chronische aandoening zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes mellitus, Astma en COPD of kwetsbare ouderen.
POH GGZ: Jolanda Jansen, Daphne Dumont en Judith Meindert
Zij ondersteunen de huisarts bij het verlenen van zorg aan patiënten met psychische en psychosociale klachten. U kunt daarbij denken aan spanningen, stress, somberheid of angstklachten, maar ook aan problemen die samenhangen met opvoeding, relatie, werk of rouw.
POH Jeugd: Alleen mogelijk op verwijzing van de huisarts. Van het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek is er een psycholoog werkzaam in de huisartsenpraktijk. De psychologen van het CJG helpen kinderen en jongeren van 4 tot 23 jaar en hun ouders bij opvoed- en opgroeivragen en mentale gezondheid. Want opvoeden en opgroeien is niet altijd even gemakkelijk. Dat zal elke ouder beamen.
Maar wanneer gevoelens of gedrag van een kind of jongere problematisch worden, is het verstandig om hulp te zoeken. Vaak gaan achter een bepaald gedrag dieperliggende oorzaken schuil. Bijvoorbeeld angst, een vervelende ervaring in het verleden of onzekerheid. Een psycholoog of orthopedagoog van het CJG helpt kinderen, jongeren en ouders om de oorzaak te achterhalen. En leert jou of jullie hiermee om te gaan.
Met (online) gesprekken, oefeningen en praktische tips zorgen we ervoor dat je grip op de situatie krijgt, dat gedrag verandert en dat jij je uiteindelijk weer beter voelt. Indien nodig werken we samen met collega-professionals en proberen we altijd de inzet van zwaardere zorg te voorkomen.
Preventiemedewerker: Veronique Lemmens
Vroeg-signalering alcohol en andere drugs
Overmatig alcohol- of drugsgebruik kan leiden tot depressieve klachten of gezondheidsklachten (zoals slaapproblemen, hoge bloeddruk, maag-darmklachten en vermoeidheid). Ook kunnen mensen hierdoor problemen krijgen in thuissituatie en/of werk. Eén op de tien van de mensen die alcohol drinkt, is een probleemdrinker. In de huisartsenpraktijk vraagt de huisarts zijn patiënten naar het gebruik van alcohol en drugs. Patiënten worden na overleg door de huisarts aangemeld bij preventiemedewerker Veronique Lemmens.
Veronique Lemmens: ‘Verslavingspreventie is gericht op het voorkomen van verslaving. Als het gebruik van drugs en/of alcohol toeneemt dan kan er sprake zijn van problematisch gebruik. Dit kan leiden tot afhankelijkheid. Om dit te voorkomen is het van belang om het middelengebruik zo snel mogelijk bespreekbaar te maken.’
Veronique Lemmens heeft ruim 30 jaar werkervaring binnen de psychiatrie en verslavingszorg. In de praktijk heeft de preventiemedewerkster regelmatig gesprekken die leiden tot een daling van het alcoholgebruik bij patiënten. Ze geeft informatie, advies, begeleiding en ondersteunt op verzoek de partner en het gezin. Dit kortdurende preventieprogramma bestaat gemiddeld uit 1 tot maximaal 5 gesprekken en er is geen eigen bijdrage aan verbonden.
Hierover meer op de website: www.alcoholindepraktijk.nl
U kunt via de assistente een afspraak maken bij Veronique Lemmens.