Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor het bespreken van het levenseinde. Sommigen willen weten waar ze aan toe zijn, anderen willen bepalen hoe het einde zal lopen, weer anderen willen een document achterlaten bij de huisarts. De overheid heeft er een stukje internet aan geweid. Lees Levenseinde en euthanasie bij de site van de Rijksoverheid. U kunt uw wensen over het levenseinde natuurlijk bespreken met uw eigen huisarts.
Uw wensen
We weten in de huisartsenpraktijk, dat veel mensen al hebben nagedacht over wat zij willen als ze ernstig ziek worden of misschien wel gaan overlijden. Gelukkig bespreken sommige patiënten die wensen al voordat ze ziek worden: met hun naasten, met de huisarts, soms met een notaris. Maar het is niet altijd voor iedereen eenvoudig om die wensen te formuleren. Het is best lastig om je voor te stellen hoe het zal zijn als je ernstig ziek wordt. Maak je de juiste keuze? Stel je voor dat je kunt genezen, ook al zeggen die dokters dat het heel lastig wordt?
Denk er over na
Wat artsen in het ziekenhuis en de dienstdoende huisarts graag willen weten is, wat uw wensen zijn. Door er nu alvast over na te denken, maakt u het makkelijker voor u zelf en voor behandelaars als het onverhoopt eens spannend zou worden.
Ook als u ooit al eens iets op papier heeft gezet, krijgt u natuurlijk dezelfde vragen over uw behandelwensen. U heeft immers het recht om van mening te veranderen. Wilt u nu iets vastleggen, print het formulier Euthanasieverzoek uit en vul het in of kijk dan eens op de site van de Rijksoverheid. Als u over uw behandelwensen wilt praten met uw huisarts of het formulier Euthanasieverzoek heeft ingevuld, maak dan een afspraak. Ook in de coronacrisis is er tijd voor. Meestal is een gesprek over dit onderwerp ook prima over de telefoon te doen. Veel huisartsen kunnen ook nog videobellen.
Wat dokters vragen
Dokters willen graag weten hoe u denkt over reanimatie, ziekenhuisopname en opname op een intensive care (IC). In Nederland heb je een behoorlijke kans om een reanimatie te overleven, zelfs met weinig of geen schade aan de hersenen. Toch hebben aardig wat Nederlanders besloten dat ze niet gereanimeerd willen worden. Als u al ernstig ziek bent door een ernstige infectie, wordt het ook behoorlijk lastig om een reanimatie ongeschonden te overleven. Een ziekenhuisopname: wilt u dat eigenlijk wel of heeft u besloten dat het dan voor u ophoudt? Een behandeling op de IC met beademing is heel erg zwaar en als je al kwetsbaar bent, is het de vraag of je daar fatsoenlijk uit komt. U kunt het misschien niet allemaal zo snel bepalen, maar denkt u er eens over na. Bespreek het met uw omgeving of met uw huisarts.
Als u besluit om thuis te blijven, dan krijgt u natuurlijk gewoon zorg. En toch nog even één ding. Vragen naar iemands wensen is niet bedoeld om patiënten te selecteren. Het gaat er niet om dat u niet naar het ziekenhuis mag of dat u een te grote last bent voor de zorg. Het gaat om uw wensen, over uw leven.