Vanaf de leeftijd van 30 jaar t/m 60 jaar worden vrouwen opgeroepen deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek ter preventie van baarmoederhalskanker (het uitstrijkje). Dit onderzoek vindt elke 5 jaar plaats. U ontvangt in de maand van uw verjaardag een oproep.
Voor het maken van het uitstrijkje kunt u een afspraak maken in de praktijk. De assistentes zijn speciaal geschoold om uitstrijkjes te maken maar desgewenst kunt u ook bij een huisarts terecht.
Ongeveer 3 weken na het uitstrijkje is de uitslag bekend. U krijgt de uitslag thuis per post.
Bevolkingsonderzoek Zuid is een screeningsorganisatie die in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker, en darmkanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hier leest u meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker, het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker. De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vindt u hier.
Deelname aan de bevolkingsonderzoeken is gratis en vrijwillig. Heeft u klachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.